De Main

Aangekomen bij de Main viel ons een aantal dingen op.

De Main is smaller dan de Donau of de Rijn en wordt bevaren door vrachtschepen en rivier cruiseschepen. Op zo’n smalle rivier (denk bijvoorbeeld aan de IJssel) zien die schepen er reusachtige groot uit en je vraagt je af waar ze elkaar passeren of kruisen. Verder is er wat pleziervaart, met name kleine speedboten. Soms met waterskiër erachter.

De eerste plek waar we overnachtten was een jachthaven/camping met waterski vereniging.

Om de zoveel tijd is er een dam met krachtcentrale, vistrap en sluis in de Main. Deze dammen kan je als voetganger en soms ook als fietser gebruiken om aan de andere kant van de rivier te komen.

Waar de Drau, Salzach en Radovna prachtig turquoise, groen-blauw waren is de Main weer bruin, zoals ook de rivieren in Nederland.

Verder kwamen we er snel achter dat de Main Radweg heel comfortabel fietst. Bijna de hele route bestaat uit geasfalteerd fietspad. Soms langere stukken langs de doorgaande weg, maar ook veel langs de rivier, door het bos en de talloze wijn- en boomgaarden. Van het ene naar het andere dorp met mooie vakwerkhuizen.

Bovendien (omdat wij met de stroom mee fietsen) grotendeels bergaf. Niet alleen in theorie maar ook in praktijk. Natuurlijk moeten we wel eens klimmen. Bijvoorbeeld als we een brug (over het water, een spoorlijn of grote weg) over moeten. Maar dit zijn niet de gemeen stijle of lange klimmetjes die we langs de Inn en in de Alpen wel tegenkwamen.

Je zou zelfs kunnen zeggen dat deze route een beetje saai is. Om dat te compenseren is er echter genoeg vermaak. Het is nu de tijd van wijnfeesten, culturele festivals en dorpsfeesten. Dankzij het makkelijke fietsen hebben ook tijd/energie over om van dit soort dingen te genieten.

We zijn gaan Suppen in Kizingen en naar het Hafensommer in Würzburg en de Laurenzi Messe in Marktheidenfeld gegaan.

En verder geniet we van het zomerse weer door te zwemmen. Dat mag en kan in de Main, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Salzach of de Rijn; het water stoomt hier niet zo snel en is diep genoeg. Prima dus om af te koelen.

Op de heenweg hadden we al opgemerkt dat in Duitsland bijzonder veel ijscafes zijn. In april en mei vonden we het daar nog een beetje koud voor maar nu de meeste dagen de 30 graden (ruim) gehaald wordt genieten we hier ook met volle teugen van.

In tegenstelling tot Italië zijn hier ruim voldoende betaalbare campings en koelt het ‘s nachts wel af (soms wel tot 11 graden), zodat we ondanks het warme weer toch heerlijk slapen.

Zo fietsen we op ons gemak naar Frankfurt dan zijn we weer (bijna) bij de Rijn en het is een handige plek om op een bus (of trein) naar Nederland te stappen.