Mainz; Afscheid van de Limes

In Mainz verlaat de Limes route de Rijn en gaat dan verder langs de Main richting het Oosten. Wij willen nog wat meer naar het zuiden dus nemen afscheid van de Limes route. In Mainz hebben we nog een aantal overblijfselen van de Romeinse tijd bekeken. En ook een aantal kunstwerken die Gutenberg en zijn uitvinding van de zetletters eren (ivm 1 Mei was het Gutenberg museum helaas gesloten), kerken en ander bezienswaardigheden bekeken.

Testen van grootste amfitheater boven de Alpen bij Mainz Zuidstation

We zullen de Rijn nog een dag of twee volgen voor we bij Mannheim de ‘afslag’, de zijrivier, de Neckar nemen. Voor die route hebben we in Mainz alvast een route boekje gekocht. Het zal wel weer even wennen zijn om met een boekje van een ander maker (Bike lines in dit geval) te fietsen. Alle beschrijvingen in het Duits, en de route is (alleen) stroomafwaarts beschreven, terwijl wij de stroom op willen fietsen. De verwachting is dat er iets meer profiel in deze route zal zitten dan we tot nu toe hebben gehad….

Euro 15/Rijnroute bordje met Limes-route-sticker

De Rijn route was tot nu toe goed te doen. We kwamen af en toe wat klimmetjes tegen maar dat waren meestal dijken en bruggen. De bewegwijzering is prima, dus van Mainz naar Mannheim durven we wel zonder gedetailleerde kaart en gebruiken we een toeristische kaart/brochure om te zien welke plaatsnaamborden we moeten volgen. Meestal verschijnt een plaatsnaam ongeveer 20km van te voren op de wegwijzers/knooppunten. Ons dag doel staat dan dus nog niet op de borden als we in de ochtend beginnen. Vaak fietsen we een km of 40, soms minder als we nog iets willen bezichtigen of het beter uitkomt met campings.

Rodion bij de Tolburcht

Het stuk Rijndal tussen Koblenz en Bingen (incl de Lorelei) is opgenomen als UNESCO werelderfgoed en het eerst stuk, tot Boppart, was bovendien een vrij-liggend fietspad. Toen kwamen we opvallend veel medefietsers tegen (ook een grote groep bejaarden duidelijk op georganiseerde vakantie). Toen het fietspad direct naast de weg verder liep, omdat het dal zo smal is, was het aantal medefietsers beduidend minder. Het fietspad was prettig vlak/goed onderhouden. Het was iets saaier maar wel makkelijk doorfietsen.

Bij de meeste plaatsen die we passeren staat een wegwijzer naar het station. Ik denk dus dat veel mensen hier alleen de mooiste stukjes fietsen.

In de bestrating van fietspaden zit heel veel variatie. Asfalt, stenen, tegels, keien, gravel, zand, met of zonder boomwortels, stoepjes (in de bebouwde kom is het fietspad vaak op gelijke hoogte als de stoep), verkeersdrempels, strepen of fiets-icoon.

Verschillende bestratingen van het fietspad (betere stukken)

Ik ben heel blij met dat de Ortlieb fietstassen goed blijven hangen ook bij nare hobbeltjes. Mijn Valkental-tas ben ik twee keer verloren tot ik de ophanging met tie-raps heb gefixeerd. Nu blijft hij ook hangen.

Valkental tas met tie-wraps oplossing