Neckar

Sinds Mannheim volgen we nu (al 3 dagen) de Neckartal radweg, dus de Neckar. Het woord Neckar betekend wild water in het keltisch, lazen we op een informatiekanaal.

Nymphaea bij het bord Neckar op een brug over de Neckar in Mannheim

Dit is echt een andere rivier dan de Rijn. Het is een veel kleinere rivier, hoewel hij wel door vrachtschepen wordt bevaren zien we meer pleziervaart en watersportvoorzieningen. Ook komen we om de zoveel tijd een sluis, stuw en waterkrachtcentrale tegen. Deze kun je ook gebruiken om van de ene naar de andere oever te komen. Op dit moment zien we dat de stuwen redelijk laag staan (er is nog veel ruimte om ze hoger te zetten). We zijn ook een sluis tegen gekomen die droog stond voor onderhoud. We zagen ook een passagiersschip dat even breed was als de sluis, dus die zal er wel speciaal op gebouwd zijn:)

Oversteek via een stuw/sluis/waterkrachtcentrale
Droge sluis waar onderhoudswerken plaatsvinden
Binnenvaartschip “Vrijheid” vaart langs de camping van het Natuurvriendenhuis.

Het Neckardal is (tot nu toe) op de meeste plaatsen smaller dan het Rijndal. De heuvels, met vaak een Burcht bovenop, beginnen vlak bij de rivier. Het merendeel kunnen we direct langs de rivier fietsen maar soms moeten we even klimmen. (Dit staat in het routeboekje van Bike line al aangegeven, dus dan kan je alvast je zorgen maken voor je er bent ;)) Een van die klimmetjes was om over een tunnelingang voor een autosnelweg te komen. Het fietspad was op die plek wel geasfalteerd maar wel stijl. Dat valt mij overigens wel op dat de stijle stukken fietspad vaak goed onderhouden zijn. Dat is wel zo veilig. Bij vlakke stukken is er nog wel een wat opgelapt of gebarsten.

Uitzicht op de Neckar vanaf het Slot van Heidelberg

In het routeboekje wordt verder onderscheid gemaakt tussen vrijliggende fietspaden en wegen met weinig (en soms ook veel) gemotoriseerd verkeer. Op het eerste gezicht klinken vrijliggende geasfalteerde fietspaden het beste maar veelal zijn dat nou net de fietspaden direct langs een autoweg. Onze ervaring is dat wegen met weinig gemotoriseerd verkeer veel leuker zijn (een achteraf landweggetje bijvoorbeeld ) en dat onverharde wegen helemaal mooie paadjes oplevert. Bijvoorbeeld een prachtig bospad.

Detail uit het routeboekje, waar we moeten klimmen om over de tunnelingang te komen, maar daarna over een prachtige onverhard pad verder door het bos fietsen.

Campings zijn er ook aan de Neckar maar vaak een paar dicht bij elkaar en dan weer een poos niks. Vandaag zitten we op een camping 2km van de route vlak bij een aqua-toll (zwemparadijs) om toch te kunnen kamperen. Hier staan de caravans bumper aan bumper. Gisteren daarentegen stonden we bij een Natuurvriendenhuis. En was er naast ons nog een ander stel met een tent en een tandem. Daar hadden we dus alle ruimte en uitzicht op de rivier.

Ons tentje bij op groot leeg grasveld langs de Neckar (bij het Natuurvriendenhuis)
Ons tentje op de camping in Neckarsulm, in de buurt van AQUAtoll.