Overstap van Donau naar Main met de trein

Voor onze laatste etappe hebben we gekozen om een groot deel van de Main Radweg te fietsen. Een van de meest geliefde fietsroutes van Duitsland,

aldus de routebeschrijving. Een andere reden om deze route te nemen was dat we dan stroom (en dus berg-) afwaarts konden fietsen. En dat het ons een stuk richting Nederland zou brengen.

Om bij de Main te komen hebben we vanaf Regensburg de trein genomen naar Bamberg. We wilden gebruik maken van het 9 euro ticket, wat betekent dat je uitsluitend gebruik kan maken van regionale treinen. En met een keer overstappen (in Neurenberg) konden we dan Bambergen bereiken, waar we de Main route konden oppikken. We waren niet de enigen die (met de fiets) de trein wilden nemen. Voor onze trein kwam eerst nog de trein naar Praag op het perron. Die was ontzettend vol en de conducteur had er zijn handen vol aan om te zorgen dat niet iedereen zich er toch bij in zou proppen (‘laat me de politie niet moeten bellen’, ‘we hebben op alle voorgaande stations mensen moeten laten staan’). Gelukkig was er in onze trein nog genoeg plek. Wel had hij een erg hoge instap, maar met een beetje hulp kregen we de fietsen wel aan boord gehesen. Deze trein ging met een omweg naar Neurenberg, (de routeplanner liet de trein ook niet zien als optie om naar Bamberg te reizen).

Waarschijnlijk was hij daarom in Regensburg nog niet zo in trek. Maar gaandeweg werd hij voller en voller. En bij het uitstappen moesten we ook tegen een paar mensen zeggen dat ze nog even moesten wachten met instappen, zodat wij de fietsen eruit konden hijsen (weer met een helpende hand van een medereiziger).

De aansluitende (RE) trein zat stampvol, dus die hebben we laten gaan. Maar niet lang daarna was er ook een S-trein naar Bamberg. Die stopt wel op alle tussengelegen stations (en doet er ietsje langer over), maar er was plek genoeg. Bovendien een gelijkvloerse instap, dus we konden de fietsen er makkelijk in rijden.

Op de DB website was al gewaarschuwd dat er veel mensen (met name tussen 9-11 en 14-17) hun fiets mee willen nemen in de vakantieperiode. En uiteraard vooral in de gebieden met geliefde fietsroutes. Nou dat was precies wat wij ook wilden.

Het was inderdaad druk, maar door de niet optimale route te nemen zijn we er toch gekomen, de extra reistijd was misschien een uur. Lang niet slecht.