Scopus – Accessibility

Accessibility borgen door het in het User Interface Specification-template een accessibility-veld op te nemen.

Situatie

Veel van de klanten van Scopus zijn universiteiten, waarvan een aanzienlijk deel in de Verenigde Staten. In de VS eist de overheid dat overheidsinstellingen (zoals bijvoorbeeld een universiteit), uitsluitend producten kopen die ook toegankelijk zijn voor gehandicapten (section 508). Om aan universiteiten te kunnen leveren is het voor Elsevier dus belangrijk dat de producten toegankelijk zijn.

Taak

Voorbeeld hoe alt tekst in de UI-spec word vastgelegd

Voorbeeld uit de UI-spec van author search – hoe alt tekst word vastgelegd.

visuele weergave van alt text in Scopus

Images text equivalent – Scopus

Het was mijn taak om te zorgen dat in de specificaties duidelijk stond vermeld wat de developers moesten ontwikkelen, inclusief de toegankelijkheidsoplossingen.

Actie en Resultaat

Ik heb gezorgd dat in het User Interface Specification-template een accessibility-veld werd opgenomen. Op die manier werd iedereen die een UI-spec (User Interface Specification ) schreef eraan herinnerd dat ook dit aspect moest worden gespecificeerd. Verder zorgde het voor meer consistentie omdat de ontwikkelaars nu duidelijke instructies kregen en het niet zelf hoefden te verzinnen.

Voorbeeld

Bij het ontwerp van Author Identifier voor Scopus hield ik ook rekening met toegankelijkheid. Bijvoorbeeld de alt-teksten en een skiplink. De skiplink zorgt er voor dat screenreader-gebruikers rechtstreeks naar de inhoud kunnen springen. Zij besparen op die manier veel tijd door de navigatie over te slaan.

visuele weergave van skip-nav links

Skip navigaties links in scopus verhogen de toegankelijkheid voor screenreader gebruikers