Slovenië

We hadden Slovenië al zo’n beetje uit ons hoofd gezet voor deze reis om dat we hoorde dat als je via Ring 4 fietst van Trieste naar Graz dat je dan veel met het verkeer mee moet fietsen, en dat je veel moet klimmen. Maar toen kwamen we bij Travisio een afsplitsing van de Alpe Adria weg de FVG 1/a tegen. Via dit fietspad fiets je op een gemakkelijke manier Slovenië binnen. Dit pad gaat ook over een voormalig spoor traject en je komt direct in een prachtig berg gebied. Dramatische bergkammen, kristalheldere en turquoise beken, rivieren en meren, indrukwekkende watervallen, bossen die de bergen bedekken, alpenweides met bloemen en vlinders. Hier groeien ondermeer wilde cyclamen!

Natuurlijk ontkom je niet aan klimmen als je in de bergen zit, maar hier zijn genoeg routes die over rustig landwegen gaan of een fietspad. Bij steden is de fietsroute over de stoep, dat is soms wat nauw als je tegenliggers of voetgangers tegen komt.

Het is duidelijk merkbaar dat de schoolvakanties zijn begonnen. We komen nu regelmatig gezinnen met kinderen tegen.

Deze streek ademt buitensport. Er zijn hier veel bergsport mogelijkheden; wandelend, fietsen, skiën, klimmen, canyoning, paragliden en raften. Dus wij hebben ook een raft excursie gedaan. De tussenstop was op het rivier strandje van ‘onze’ camping. Het was een mooie (kindvriendelijke) tocht. De rivier was koud en blauw. Het landschap was prachtig en er waren veel vogeltjes langs de rivier.

We komen graag nog een keer terug om meer van die mooie land te genieten, maar nu zetten geven we de voorkeur aan om nog een stuk richting Nederland te fietsen.

Om weer terug op de Adria Alpweg te komen nemen we een trein, dat scheelt ons een pas beklimmen. Ondanks dat we nu aardig wat gefietst hebben blijft klimmen er inspannend. Zeker als het stijl wordt en lang doorgaat. Deels is het natuurlijk doordat we redelijk veel bagage bij ons hebben. We zijn nog niet goed in minimalistisch inpakken. En we trekken aardig wat bekijks met onze volledige bepakking.

De trein van Jessenice naar Villach gaat maar een paar keer per dag. En niet elke app (Googlemaps, ÖBB, DB) evenveel treinen zien. We hebben gezien dat er een stoptrein om 15:35 en een meer directe trein om 16:35. De Deutsche Bahn geeft aan dat er beperkt mogelijkheid is om fietsen mee te nemen maar dat er reservering plicht is. Ik zie niet hoe ik moet reserveren in de app. De receptioniste van de camping zegt dat je gewoon naar het station kunt gaan kaartje kunt kopen en de trein in kunt stappen. Dus we gaan ruim op tijd naar het station. Er staat iets dat op een kaartjes automaat lijkt maar dat laat een blanco scherm zien, je kunt kiezen voor Engels maar dat helpt niet. De balie op het station is in de vakantie gesloten. Er hangt een briefje waar dit op staat. Dankzij Google translate kunnen we het vertalen, van Sloveens begrijpen we nog maar bar weinig. Er staat ook dat je bij de conducteur ook een kaartje kan kopen met code 420. Ook op welk spoor de trein zal komen is nog een beetje ongewis maar waarschijnlijk spoor 1. Rodion houd het scherp in de gaten en als hij een trein van de ÖBB verderop op spoor 1 ziet doet hij navraag bij de conducteur. Het blijkt inderdaad de stoptrein naar Villach. Er is nog ruim voldoende ruimte voor fietsen. Er is een andere fietser en er zouden met gemak 8 fietsen in het ski/fiets deel van de trein passen.

Het was erg warm in de trein (geen airco) en de ramen konden open. Dus Rodion trok enthousiast alle ramen in ons treinstel open. Toen we de lange tunnel tussen Slovenië en Oostenrijk door reden bleek dat niet heel handig. De locomotief stootte namelijk rook met veel roet uit en de waaide zo de coupé binnen. Het zag binnen mum van tijd blauw van de rook en alles kwam onder het roet te zitten.

Toen de conducteur kwam zeiden we dat we een kaartje wilde kopen. Hij liep verder met een gebaar van ik kom zo wel terug. Maar hij is niet meer langsgekomen om ons een kaartje te verkopen. Kennelijk was het voor hem net zo lastig om ons een kaartje in de trein als het voor ons was om het vooraf te kopen. Dus dan maar zonder ticket de grens over.