Context/situatie:
Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) wilde onderzoeken of het zinvol zou zijn om hun The Box concept voor CTD-patiënten te ontwikkelen. En welke functionaliteiten de CTD-box moet hebben om meerwaarde te hebben voor zowel patiënten als zorgverleners.
The box is een bestaand concept van het LUMC en bestaat uit een combinatie van een app en verschillende smart device (bloeddrukmeter, thermometer, stappenteller enz.) waarmee patiënten hun gezondheid thuis kunnen monitoren. Er zijn verschillende boxen voor verschillende patiëntgroepen, zoals de Cardio box en de Long Covid box, maar nog niet voor Connective Tissue Diseases (CTD).
Patiënten met Rheumatic Connective Tissue Diseases (CTD) hebben regelmatig ziekenhuisbezoeken nodig voor controle van meerdere orgaansystemen, terwijl ze vaak beperkte energie hebben en soms ver van Leiden wonen. De CTD Box kan een aanvulling op het bestaande zorgpad worden. Deze app moet patiënten in staat stellen hun gezondheid thuis te monitoren en meetgegevens direct te delen met hun zorgprofessionals, zoals de reumatoloog of reumaverpleegkundige. Een van de doelen is dat patiënten meer regie over hun zorg krijgen. Een ander doel is om het aantal polikliniekbezoeken te verminderd. Dit verbetert de kwaliteit van leven van de patiënt, en verminderd de druk op het zorgpad.
Taak
Het is mijn taak als UX-designer om het team te helpen tot een concreet pakket van eisen en getest ontwerp te komen.
Ik werk één dag in de week aan het The CTD Box project in een team van 4 personen die ook deeltijds aan dit project werkten. Het team bestaat uit de associate lector/projectleider, een onderzoeker en UX Onderzoeker/Ontwerper, Lectoraat Medische Technologie van Inholland en een Promovenda (Phd) en Reumatoloog; (Hoofd Leiden SSc/ CTD zorgpad), LUMC.
Actie en Resultaat (deel I)
Door interviews met de stakeholders werd al snel duidelijk dat het zinvol zou kunnen zijn een CTD-box te maken.
Ik heb het Behavioral design canvas ingevuld voor de Patiënt en Reumatoloog. Dit heeft de projectgroep meer zicht gegeven op de De Job-to-Be-Done (JTBD) van deze gebruikers, de diepere motivatie achter hun gedrag. Waar de box aan moet bijdrage voor de patiënt is dat deze in staat wil zijn de dingen te blijven doen die belangrijk voor haar zijn (ondanks haar ziekte). Tijdens de design fase en evaluatiefase zullen we in de gaten houden of CTD-box app inderdaad bijdraagt aan dit onderliggende doel.

Ik heb gebruikers scenario’s opgesteld om een duidelijk beeld te krijgen waar en wanneer gebruikers de CTD-box zullen gebruiken. Dit heb ik gedaan samen met de onderzoeker die verschillende patiënten en zorg professionals heeft geïnterviewd. Op deze manier hebben we meer inzicht gekregen in de eisen waar de box aan moet voldoen.
Ik heb gebruikerseisen opgesteld in de vorm van user stories zodat een scrum team er makkelijk mee aan de slag kan.

Aan de hand van de gebruikers scenario en user stories heb ik in Figma een interactief prototype gemaakt. Het prototype laat zien hoe de patiënt foto’s kan maken van een wond (ulcer) en die kan laten beoordelen door een zorg professional van het zorg pad bij het LUMC.

Ik heb deze functionaliteit gekozen omdat dit een scenario is waarbij er duidelijk meerwaarde is van thuismonitoring, en omdat deze functionaliteit nog niet in een ander the box concepts zit. Dit bekend dat deze functionaliteit nog gebouw moet worden.
Aan de hand van het prototype heb ik het concept geëvalueerd en verbeterpunten opgehaald bij de stakeholders.
Reflectie
Gedurende de iteraties kreeg ik meer inzicht in het ecosysteem van applicaties/websites/dossiers van het LUMC en regels voor medische toepassingen, zodat steeds duidelijker werd wat wel en niet binnen deze app kan/mag plaats vinden.
De bevindingen tot nu toe worden gepubliceerd in een wetenschappelijk artikel.
Omdat de conclusie van deze contextual analysis is dat het zinvol is om een CTD-Box te ontwikkelen gaat het project verder de design fase (deel II) in.